Przejdź do głównej zawartości

Do jakich potraw dodawać zioła

By mieć świeże zioła w kuchni nie należy wielkiego ogrodu ani szklarni. Nie należy również być wybitnym ogrodnikiem i znać tajników hodowania roślin. Wystarczy dobrze oświetlony parapet albo ogród wertykalny na niewielkim balkonie.

Właściwie każdy miłośnik zdrowej kuchni wie, że hodowana bazylia w doniczce, świeżo zerwana tuż przed podaniem, wzbogaci smak każdej potrawy. Będzie świetnie pasować do wszelkich sałatek, poprawi smak sosu pomidorowego. Oprócz tego będzie ładnie wyglądać na kanapce z mozzarellą. Bardzo podobnie prosta w uprawie będzie także kolendra. Ta roślina jest znana z prozdrowotnych właściwości, zawiera wiele witaminy A oraz C. Będzie doskonale smakować z twarożkiem, sprawdzi się też w sałatce ze świeżym ogórkiem. Przy okazji, warto zainwestować także w szczypiorek w doniczce, p onieważ sporo przepisów podaje, że z kolendrą tworzą interesujące połączenie smakowe. Zioła i przyprawy uprawiane w donicach trzeba na prawdę bardzo często podlewać, najlepiej samą wodą i na prawdę często obcinać. Nie wolno używać nawozów sztucznych do podlewania, można tylko od czasu do czasu użyć naturalnego humusu jako nawozu. Szczególnej pielęgnacji wymaga hodowana mięta w doniczce. Jest bardzo wrażliwa na brak wody i nadmierne światło słoneczne. Wręcz niewielkie zaniedbanie może doprowadzić do usychania liści. Dodawanie do potraw naturalnych i zdrowych przypraw, które prócz tego pochodzą z własnej uprawy, poprawia smak przygotowywanych dań. Wielu miłośników zdrowej kuchni używa suszonych przypraw, które można zakupić w sklepie, ale one nigdy nie zapewnią takiego smaku, jak świeże składniki.
Więcej informacji na stronie: mięta w doniczce.